Purcelușii imobiliari

*continuare de aici: Spre deosebire de purcelușii din poveste, imobiliarii despre care povestim aici nu construiesc ca să se apere de lup, ci ca să le arate în final lupul celor care-o mușcă, cumpărând imobile „dezvoltate”de ei – dacă tot e să păstrăm similitudinea cu basmele copilăriei. Primul porcușor, cel de la duplex (cu veleități de arhitect), s-a apucat să proiecteze blocuri în zona de sud-vest a orașului, căutată pentru accesul facil pe două benzi și ulițele înguste și intime.

De asemenea, noii lor locatari apreciază și utilitățile minime puse la dispoziție, care încurajează inventivitatea, și chiar traficul devenit infernal, care apropie oamenii și comunitatea pe facebook, în drumul spre casă. După ce s-a plictisit de blocuri, a proiectat și câteva viluțe înghesuite una într-alta, botezate inițial duplexuri, apoi triplexuri, până a ajuns tot la un fel de blocuri, dar pe orizontală.

Dar când era lumea primului purceluș mai dragă, vine o lupoaică de criză de le suflă clienților ba creditele în franci elvețieni, ba slujbele din care încercau să plătească cât mai rapid căsuțele. Asta îi suflă în nas și purcelușului proiectant (sic!) marjele de profit cu două cifre. Pe vârful crizei, toată afacerea purcelușului va ajunge să valoreze cât sediul social al cocinei sale de afaceri, luată la valoarea de inventar, cu care a girat pentru primul credit.

Norocul lui este ca și lupoaica de criză a luat o pauză în 2009. Purcelușul doi, complexat că stă la bloc, s-a gândit să ofere clienților săi un fel de Taj Mahal-uri intime, cu mii de unități locative, așezate undeva în câmp, pentru a se bucura toată lumea de aerul din oraș, cel mai curat din Europa. El nu vrea să aibă de-a face cu fiscalitatea, așa că face toate căsuțele direct pe persoană fizică (sau mă rog, pe animal).

Și pe-acesta lupoaica l-a luat prin surprindere, măturându-i toate comparațiile avantajoase cu care încerca să-și farmece clienții. Apartamentele sale în viluțele din câmp nu mai par acum deloc ieftine, cât timp prețul cotețelor vechi din oraș s-a plafonat. În disperare de cauză, cei doi purceluși merg la elefant și propun un program minune, botezat „Prima și ultima casă”, prin care speră să-și mai dreagă nițel de afaceri, ca să evite Ignatul propriu.

– continuă aici

Leave a Reply