Ce s-a ales de cota TVA 0 la locuințe

O lege nescrisă în imobiliare arată că prețul acestora va devansa mereu posibilitățile de cumpărare ale oamenilor. Așteptata eliminare a cotei de TVA de 5 % la achiziția imobilelor noi cu preț de vânzare mai mic de 100.000 €, care trebuia să intre în vigoare de la 1 Martie 2017, nu a mai avut loc.

grindeanuEliminarea TVA la vânzarea locuințelor noi a fost amânată până la o dată ulterioară, una neprecizată. Cota TVA 0 la locuințe urmează să fie dezbatută de Parlament, anunță premierul Sorin Grindeanu:

TVA-ul zero pentru constructia de locuinte pentru persoane fizice, chiar daca pare un minus in prima faza la incasarile de TVA, daca stai sa calculezi efectele secundare (…) sunt pe plus

Mai multTVA-ul poate fi redus la zero doar cu acordul Comisiei Europene. Alte state care au făcut acesta fără aprobare au fost sancționate.

Agenții imobiliari sunt de părere că intrarea în vigoare a unei astfel de măsuri nu va duce la o reducere a prețului de vânzarea a apartamentelor din Cluj. Ea ar putea avea cel mult, consideră ei, efecte asupra ansamblurilor imobiliare situate în zone periferice, izolate sau mai greu vandabile, cum sunt cele din Florești sau Baciu.

În cazul apartamentelor din intravilanului orașului Cluj Napoca, măsură va avea exact efectul scontat de Guvern, respectiv o creștere a cererii și implicit a numărului de tranzacții, pe piață putând acționa și persoane fizice limitate până acum la o singură achiziție cu cota redusa de TVA de 5 %. Singurul factor care ar putea opri trendul ascendent al preturilor din Cluj Napoca ar fi apariția pe piață a unui număr mai mare de ansambluri imobiliare și implicit nașterea unei concurente între ele.

Acest moment nu este foarte departe, pentru că deja oferta de apartamente de pe piața clujeană s-a diversificat, distingem în calupuri de 350 eur/mp – atât cele cheap, între 600-950 eur/mp, cât și cele low în gama 950-1300. În segmentul superior, middle se încadrează de la 1300-1650, iar cele premium sar spre 1650-2000. Cum spuneam la început, creșterile de prețuri au luat-o deja înaintea oricărei posibile ieftiniri! Articol preluat de aici.

Leave a Reply