Sălajul, alternativa ieftină?

Preţuri derizorii pentru terenul agricol din Sălaj: o sută de lei – cu atât se poate cumpăra un hectar de teren agricol, ce-i drept într-o zonă mai accidentată din județul Sălaj. Un astfel de preţ este valabil, spre exemplu, în comuna Poiana Blenchii, unde primarul Augustin Chifor spune că un hectar de teren agricol se vinde cu 800 de lei în intravilan şi cu preţul derizoriu de 100 de lei dacă este în extravilan:

Nici aşa nu se prea vinde, pentru că ce a fost de vândut s-a vândut ceva – spune primarul, precizând că, de regulă, cumpărătorii sunt din sat, rareori venind să cumpere teren aici persoane din alte localităţi şi niciodată din alte ţări.

Tot ieftin, dar ceva mai scump decât la Poiana Blenchii, se vinde terenul agricol în comuna Crasna. Primarul acesteia, Pop Emeric, spune că preţul mediu de tranzacţionare este de 1.000 – 1.500 de euro hectarul.

Din păcate, este un preţ mult prea mic, iar oamenii nu prea vând. Şi bine fac că nu vând. Pământul trebuie lucrat, nu vândut, iar locuitorii din comună îl lucrează, mai ales în legumicultură. Dacă se vinde, terenul este cumpărat, cel mai frecvent, de localnici, completează el. Străini care să cumpere teren în comună nu sunt, spune Pop.

În schimb, în comuna Măerişte, cel mai important cumpărător este o firmă înregistrată în România, dar cu conducere şi acţionariat italian. Potrivit primarului Vasile Lazăr, italienii au venit în comună în urmă cu 6 – 7 ani şi au cumpărat o sută de hectare de teren agricol, luând în arendă alte 400. Ei cultivă grâu, porumb şi rapiţă, construind în comună şi o bază de uscare şi depozitare a cerealelor.

La ultimele tranzacţii, preţul a fost de 80 – 90 de lei pe ar, precizează edilul.

Un hectar costa în medie 2.400 de euro în țara noastră, preț valabil în perioada 2014 – 2017, în vreme ce prețul terenurilor în Europa nu doar că este de 5 până la 10 ori mai mare, dar nici nu se găsesc terenuri de vânzare, pentru că prea puțini oameni își vând principala resursă – asta se întâmplă doar în rarele cazuri de faliment sau probleme de sănătate.

 

Leave a Reply