Construcții noi vs construcții vechi

Arătam aici cum se aplică și Clujului câteva caracteristici generale ale terenurilor din N-V țării (terenurile agricole bune sunt fărâmițate și slab tranzacționate). Apropo de piața construcțiilor, și aici există câteva reguli general-valabile. Prezentată de către situri ca imobiliare.ro sau storia.ro ca anomalii ale pieței imobiliare, diferența de prețuri între segmentul locuințelor noi și cel al locuințelor vechi nu este deloc un paradox. Ca dovadă, locuințele vechi se vând mai repede decât cele noi. Poate că singurii care văd aici un paradox sunt agenții imobiliari care vor să impună un anumit trend.

Desigur că pentru un agent este mai simplu de vândut un apartament nou-construit: nu trebuie evidențiată amplasarea față de magazine și mijloace de transport, dispunerea încăperilor, orientarea și alte caracteristici pe care cumpărătorul nu le sesizează la prima vedere. Un apartament nou nu doar că este mai ușor disponibil (nefiind cazul să aștepți după proprietar să-și facă timp), ci se laudă singur, practic. Plus că este modern finisat, și e suficient să înșiri cărămida Porotherm și grosimea polistirenului.

Totuși, faptul că infrastructura este incapabilă să susțină noile construcții, începe să se răsfrângă și asupra prețurilor, ceea ce este un semn de normalitate. Împinse la periferie de existența terenurilor mari disponibile ca și de prețurile mici ale acestora, construcțiile noi au început să afecteze calitatea locuirii în orașele românești. Sufocată de circulația între periferie și centru, ori între cartierele noi și cele vechi, infrastructura este strangulată iar circulația este tot mai dificilă.

Oricât de înghesuit, Mănășturul este unul din puținele cartiere din Cluj cu o supratraversare, ce permite legătura facilă cu alte cartiere (în cazul de față, cu centrul și Grigorescu). Lipsită de noi șosele, sau măcar de construirea de supratraversări a intersecțiilor aglomerate, în orașele mari cum este Clujul infrastructura începând să dea rateuri, mai ales în zilele de luni și vineri când acestea aproape că se blochează. Amenajarea de sensuri giratorii și sensuri unice este doar o amânare a problemei, și nu o rezolvare a ei, șoselele actuale fiind proiectate pentru un număr mult mai mic de mașini față de cel existent acum.

Motivele sunt complexe, incluzând circulația studenților din centrele universitare, dar și a forței de lucru temporare care se îndreaptă în număr mare spre oraș lunea și îl părăsește vinerea. O altă cauză a circulației dificile între cartiere este și faptul că noile construcții ridicate la periferia orașelor au caracteristici de ghetou, fiind exagerat de înghesuite: lipsesc grădinițele, locurile de joacă pentru copii și spațiile de loisir: restaurante, cafenele, pizzerii. De cinematografe, patinoare sau săli de teatru nici nu mai vorbim, deși, probabil că amatori ar fi, noile cartiere fiind populate în principal de segmentul activ. Sursă foto: știrileprotv.ro

Leave a Reply